Vaizdo plokštės aušinimo taisymas

Ventiliatoriai su įvorėm tarnauja daug trumpiau nei su guoliais. Be to, ventiliatoriais su įvorėm daug pigesni, todėl kompiuterinės technikos gamintojai taip juos mėgsta 🙂 Esu susidūręs su daug maitinimo blokų, vaizdo plokščių ar procesorių sudegusių vien dėl to, kad išdilus įvorėm sustojo aušintuvas. Sustojęs aušintuvas nebesukuria papildomo oro srauto ir temperatūrą katastrofiškai pakyla…

Pastebėjus kad aušintuvas sunkiai sukasi ar išvis sustojęs reikėtų imtis veiksmų. Kartais padeda įvorių sutepimas. Jei įvorės sudilo galutinai – teks keisti visą ventiliatorių.

Šiuo atveju ventiliatorius sugedoGeForce4 440SE vaizdo plokštei.

Vaizdo plokščių aušintuvai būna maži ir jų sunku gauti, o jei ir gauni, tai dažniausiai būna su įvorėm ir vėl netrukus sugenda.

Buvo nuspręsta panaudoti ventiliatorių nuo “slotinio” PII/PIII aušintuvo. Tais laikas visur buvo dedami geri ventiliatoriai su guoliais, kad dabar didelė retenybė. Šiuo atveju ventiliatorius net su dviem guoliais.

Deja ventiliatorių dydžiai nevienodi, o ir maitinimas buvusiam vaizdo plokštės ventiliatoriui jungiasi 2 laidais, o PII/PIII aušintuvo ventiliatorius turi 3 laidus: -, +12V ir laidelį apsukų fiksavimui. Teko perlituoti jungtį.

Vaizdo plokštė be ventiliatoriaus.

Viską sudedų. Lyg ir viskas tinka 🙂 Ventiliatorius didesnis, tad bus sukuriamas didesnis ir oro srautas, dėl ko vaizdo plokštė bus aušinama geriau. Vaizdo plokštė gavosi storesnė, tad PCI tarpas prie šios vaizdo plokštės turės būti neužimtas.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *