Pirmasis televizorius

Nesu TV mėgėjas, filmų paprastai nežiūriu ir iki šiol televizoriaus kaip atskiro prietaiso neturėjau. Jei ką žiūrėdavau, tai per kompiuterio monitorių ar per išmanųjį telefoną 🙂 Tačiau jau įrenginėdamas naują svetainę, numačiau televizoriui vietą, nes net jei jis ir nenaudojamas yra svarbus svetainės šiuolaikinės svetainės atributas 🙂
Peržiūrėjau įvairias apžvalgas. Nusprendžiau, kad nors OLED ir QLED yra geros technologijos, bet dar pakankamai brangios ar turi kitų trukumų. Nuo pat OLED pasirodymo prieš kelioliką metu tikėjausi, kad jau plačiai naudosim OLED kaip gerą aktyvių ekranų technologiją. Deja, buitiniam vartojime tai geriausiu atveju naudojama išmaniuose telefonuose, kur ekranai yra gana maži ir veikia ne intensyviu režimu.

 

Renkantis TV svarbiausi kriterijai buvo išvaizda, vaizdo kokybė ir kaina. Pasirinkau gan optimalų variantą Samsung UE55NU7472. Tai 55″ istrižainės, 4K raiškos LCD televizorius. Pagal Samsung klases tai 7 serija.
Norėjau, kad TV būtų kabinamas ant sienos, o ne stovėtų ant kojos, šitaip sukurdamas sklandančio lengvo minimalizmo įspūdį. Kad būtų galima paslėpti laidus einančius į TV, sienoje prieš apdailos darbus sumontavau instaliacinį vamzdį.

Užtinkuotas instaliacinis vamzdis ir laidai

Instaliaciniame vamzdyje pravežiau gana daug kabelių (apie 9 vnt.): USB 3, LAN, maitinimas (~230V), 3x HDMI, Toslink, komponentinis, bendraašis. Gerai, kad instaliacinį vamzdį dėjau gana storą 🙂

Nors TV turi Wi-Fi sąsaja, tačiau man rimčiau ir patikimiau atrodo laidinis tinklas. Prijungiau prie 1 Gbs tinklo, tikėdamasis kad TV turės tokio greičio sąsaja. Deja, atlikti tyrimai parodė, kad TV turi tik 100Mbs sąsaja. Tinklas naudojamas DLNA, Youtube ir kitoms aplikacijoms.
Išbandęs keletą testinių filmų per DLNA, susidūriau su kai kurių vaizdo ar garso kodekų nepalaikymu. Taip pat siūloma gan mažai papildomų programų (angl. apps). Greičiausiai, kad dėl šios priežasties žvalgysiuosi kažkokio Android TV box. Keletą Android boxų net  išbandžiau. Patiko galimybė viską valdyti tuo pačiu TV pulteliu naudojant HDMI CEC galimybes.
TV išvaizda ir pultelio išvaizda nenuvylė.
Gana patogu, kad vis daugiau prietaisų yra valdomi ne įprastais infraraudonųjų (angl. infrared) spindulių pulteliais, o radijo bangas naudojančiais pulteliais. Šio TV valdymo pultelis naudoja Bluetooth ryšį. Pultelis gana minimalistinis, nebėra įprastų skaičių ir t.t. mygtukų. Pultelyje tik 11 mygtukų, iš kurių kai kurie yra daugiafunkciniai. Pultelyje yra įmontuotas mikrofonas ir jį galima naudoti valdant balsu.
Prie garso sistemos (resyveris Marantz) prijungiau naudodamas optinę sąsają (Toslink). Nors galimą naudotis TV garsiakalbiais ir optine garso išvestimi vienu metu, tačiau pastebėjau, kad pastebimai skiriasi garso vėlinimas (agl. delay). Radau nustatymų punktą kurio pagalba ta vėlinimą galimą būtų reguliuoti/kompensuoti. Deja, šis vėlinimas yra skiriasi, priklausomai nuo TV vaizdo šaltinio (pvz. antenos signalas ar YouTube programėlė), tad toks sprendimas nelabai panaudojamas ir paprasčiau TV garsiakalbius tokiais atvejais užtildyti.

 

Ateityje norėtųsi naujesnes nei LCD technologijas naudojančio, plonesnio bei didesnė įstrižainės TV.
Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *