Buran ir Energija

Erdvėlaivio Buran nemokamo stendinio modelio gamyba.

Klijuodamas Bell UH-1 sraigtasparnį, užsimaniau paįvairinti rutiną. Internete užtikau nemokamą sovietų erdvėlaivio Buran ir jo raketos nešėjos Energia modelį, taigi, jį ir pasirinkau.

Istorija

Sovietų daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programa Бура́н (rusiškai tai reiškia “pūga”) prasidėjo 1976 metais kaip atsakas į amerikiečių vykdomą erdvėlaivių programą. Viskas tam, kad būtų išlaikyta jėgų pusiausvyra per Šaltajį Karą.

Pirmą ir vienintelį skrydį Buran‘as atliko 1988 metais lapkričio 15ą. Į orbitą jį iškėlė specialiai sukurta raketa nešėja pavadinimu “Energija”. Skrydis buvo nepilotuojamas, gyvybės palaikymo sistemų nebuvo, o kompiuteriuose nebuvo jokios programinės įrangos. Tačiau Buran‘as sėkmingai dukart apskrido Žemę ir po 206 minučių skrydžio nusileido Baikonuro kosmodrome (Kazachstanas).

Deja, žlugus SSRS, Buran erdvėlaivių programa buvo nutraukta. Taipogi, 2002 metais gegužės 12ą sugriuvo angaras, kuriame buvo laikomas skrydį atlikęs erdvėlaivis bei raketos nešėjos imitacija.

Aišku, Buran‘as nebuvo vienintelis programos erdvėlaivis. Vienas jų dabar stovi Maskvoje:

Buran, nešamas specialiai tam sukurto transportinio lėktuvo Antonov An-225, kuris, tarp kitko, yra pats didžiausiais lėktuvas pasaulyje:

Pieš skrydį:

Modelio gamyba

Permetęs modelio detales kompiuteryje, nusprendžiau, kad pagal detalumo lygį mastelis kiek per didelis, tad spausdinau nudodamas “2 pages per sheet” funkciją. Pamatavus išspausdintas detales, mastelis gavosi 1:152. Tokį modelį jau galėsiu pasidėti ir lentynoje :p Beje, spausdinau ant 180g/m^2 braižybinio popieriaus.

Tradiciškai pradėjau nuo karkaso. Detales paklijavau ant 0,5mm kartono (nemačiau prasmės naudoti 1mm kartoną, nes detalės pakankamai nedidelės). Suklijavus gavosi gana tvarkingas vaizdelis:

Toliau prasidėjo karkaso apklijavimas:

Ir štai galiausiai modelis baigtas. Išėjo, kaip ir tikėjausi, gana kompaktiškas 🙂 (ilgis ~23cm, plotis ~16cm):

Daugiausia problemų sukėlusi vieta. Galinė sienelė kažkodėl uo nelabai tokio dydžio ir šiaip viskas nelabai puikiai suėjo:

Tiek apie Buran‘ą. Toliau – Energia

Laukite tęsinio…

Spread the love

2 thoughts on “Buran ir Energija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *