Philips B3X91A lempinė radija grojanti internetines stotis

Gavau prašymą iš pusbrolio, kad padėčiau prijungti jo sukonstruotą internetinį radijo imtuvą su ESP32 mikrovaldiklio plokšte ir VS1003 MP3 dekoderiu prie šio lempinio imtuvo. ESP32 prisijungia prie interneto per Wi-Fi bevielę sąsają. Planuojama klausyti džiazo muzikos, o lempinė elektronika, plačiajuostis garsiakalbis bei senoviška išvaizda turėtų suteikti muzikai savito charakterio.

Philips B3X91A  radijo aparatas priima ilgąsias bangas, naudoja 452 kHz tarpinį dažnį. Radijos korpusas pagamintas iš bekelito. Radijos galinį stiprintuvą sudaro EBC81 ir EL84 lempos. EL84 lempos rusiškas atitikmuo 6П14П. Tokia lempa gali atiduoti iki 5.7 W garso galios (10% THD) A klasės režime. Anodinė įtampa (260V) lyginama dvigubu lempiniu diodu EZ80. Radija iš maždaug 1959 metų.
Radija netgi turėjo įėjimą išoriniam patefono signalo prijungimui per bananines jungtis (šiuolaikinis AUX atitikmuo 🙂 ). Šis įėjimas pavadintas “PIJ”. Deja, valdymo mygtukai šioje pozicijoje nesifiksavo ir įėjimas neveikė. Labai sugadinti radijos autentiškumo nenorėjau, tad nusprendžiau tiesiog atjungti į garso valdymo potenciometrą ateinanti ilgųjų bangų imtuvo signalą ir ten prijungti internetinio radijo imtuvo signalą. Šitaip sujungus viskas veikė puikiai, signalo lygis ateinantis iš VS1003 dekoderio buvo tinkamas.

Kaip radija groja internetinę radijo stotį pateikiau vaizdo įraše.

 

Radijoje buvo įmontuotas signalo lygio indikatorius su lempa DM71. Ši lempa jau buvo neveikianti, tai nepavyko pasigrožėti jos veikimu.
Lempinis radijo imtuvas iš elektros tinklo vartojo 40W galią, tačiau išėmiau visas ilgųjų bangų lempas ir taip sumažinau suvartojamą galią iki 30W.

Šiek tiek nustebino ant radijos priekio esantis užrašas “ALL TRANSISTOR”, kadangi šioje lempinėje radijoje nėra nė vieno tranzistoriaus 🙂 Manau, kad kažkas praeityje norėjo atrodyti modernesnis ir pats prirašė šiuos realybės neatitinkančius žodžius 🙂

Spread the love

2 thoughts on “Philips B3X91A lempinė radija grojanti internetines stotis

  1. Aš būčiau jungęs per išorinio patefono (elektrofono) bananines jungtis. Pažaidimui ne kartą jungiau china android telefonus, netgi signalų lygiai daug maž sutampa, žinoma prie maksimalaus garso jau juntamas plerpimas.

    O kas dėl pagedusio mechanizmo mygtukų, manau gan nesunku sutaisyt. RRR “sakta” sutvarkiau su ausų krapštuko plastiku.

    O dėl all transistors trolinimo tai čia grynai pokario marketingas, nes tuomet kaip tik pradėjo atsirasti portable nešiojamos radijukės. O gal net ir lempų pakaitinimo šitoje radijoloje neišjungdavo, kad sukurtų “transistor” efektą. Betkuriuo atveju pokariniai Philips savo kokybe neprilygsta prieškario modeliams. Gal kada ir aš subręsiu iki oldtimer Philips technikų ir atkursiu senųjų skambesį, nors ir radijo lempų sunkiai tokių jau rasi….

    Ai kas dėl akies “magic eye” indikatoriaus tai jei kaitinimo siūliukas nenutrūkęs, tai įmanoma tą lemputę atgaivinti padavus laikinai didesnę kaitinimo įtampą. Esu keletą taip atgaivinęs, tik svarbu neperkaitinti, vėliau veikia prie įprastos kaitinimo įtampos. Taip nutinka todėl, kadangi ilgainiui nuo senatvės kaitinimo siūlo varža padidėja, susidaro oksidai ir tt, o pakaitinus nupuciamas oksidų sluoksnis ir siūliukas regeneruojamas. Skamba kosmiškai, bet veikia 😀

    • Kiek buvau žiūrėjęs kitų tokio modelio radijų nuotraukas, daugiau nemačiau nė vienos su “ALL TRANSISTOR” užrašu. Tad nusprendžiau, kad tai noerginalus prierašas 🙂

      Įdomus lempų gaivinimo metodas. Gal reikės išbandyti 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *