Meninė instaliacija – Kauno žvėris traukinių stotyje

Atsitiktinai į mane kreipėsi žmogus, dėl garso failų grojimo. Labiau paklausinėjęs apie sprendžiamą problemą, paaiškėjo, kad sprendimas reikalingas Kaunas Europos kultūros sostinė 2022 vienai iš instaliacijų. Projektas pasirodė įdomus, tad pasisiūliau nekomerčiškai pagelbėti.

Idėja buvo, kad traukinių stotyje bus pastatytas lokomotyvas, kuris bus išmargintas Kauno pasakojimo projekto “Mitinis žvėris” simboliais bei tai turėtų interaktyviai skleisti pasakojimus apie “Mitinį žvėrį”. Buvo nuspręsta, kad pasakojimai bus pradedami groti atsitiktine tvarka, prie traukinio priartėjus žmonėms. Pasibaigus vienam pasakojimui, kitas turėjo būti pradedamas groti atsitiktine tvarka tik vėl priartėjus žmonėms.

Pasakojimus įgarsino Rytis Zemkauskas. Pateikti garso failai nebuvo labai gerai paruošti: nenormalizuoti (kai kur gan dideli pikai), didelis lygių skirtumas tarp lr kanalų, tarp atskirų failų. Teko šiek tiek pakoreguoti su Audacity programa ir šitaip garso failai tapo tinkami naudojimui.


Norėdamas kuo lankstesnio sprendimo įgyvendinimui pasirinkau Raspberry Pi kompiuterį. Padariau papildomą plokštę, kuri leidžia prijungti suveikdinimo signalą (angl. trigger), turėjo keletą mygtukų  bei indikacinių šviesos diodų (angl. LED).
Ant traukinio buvo pritvirtinti judesio jutikliai bei kolonėlės. Kolonėlės buvo prijungtos prie garso stiprintuvo, o garso stiprintuvui signalas tiekiamas iš Raspberry Pi kompiuterio. Parašiau Python kodą, kuris reaguoja į valdymo signalus, bei mygtukus ir pagal atsitiktinių būdu grojo vis kitą pasakojimą (failą). Taip pat veikimo būsena buvo indikuojama prijungtuose šviesos dioduose.

Instaliacijos veikimo laikas buvo apribotas, kad netrikdytų ramybės nakties metu.

Šitaip turėjau galimybę panaudoti savo žinias šiek tiek kitoje srityje ir prisidėti prie meninio projekto 🙂

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *