Pirties automatika #1 (simistorinė relė)

Namie darome pirties remontą, tad nusprendžiau tuo pačiu truputi automatizuoti. Turėtų būti valdoma: visas apšvietimas, ventiliacija, elektrinis 8 kW pečius, temperatūros ir kitų duomenų indikacija. Numatyta nuotolinio valdymo ir parametrų stebėjimo galimybė per RS485.

Matomas daiktas, tai tik pečiaus junginėjimo įrenginys, valdymo blokas dar konstruojamas.

Didelis klausimas kilo, ką naudoti trifazio 8kW pečiaus junginėjimui. Turėjau dvi išeitis: panaudoti galingą kontaktorių arba valdyti simistoriais. Kontaktorius nepatiko dėl skleidžiamo birbimo (gal nauji ne taip garsiai?) ir triukšmo skleidimo į tinklą įsijungimo metu.

Sugalvojau padaryti pečiaus junginėjimą panaudojant 3x galingus simistorius valdomus per “0: kirtimą. Pasirinkau BTA40-800 simistorius, kurie turėtų atlaikytiki iki 40A, 800V. Žinoma tiek nelaikys, bet man tiek ir nereikia.

Iš pradžių atlikau bandymus su vienu simistorium. Prisukau prie nedielio radiatoriaus ir apkroviau 2kW šildymo elementu (tenu). Palaikiau įjungtą, pajunginėjau. Kaitimas nepastebėtas, veikė gerai. Po to apkroviau 4-5 kW elementu, veikė gerai, bet jau prasiddėjo nemažas kaitmas. Mano atveju per fazę tekės tik 2,6kW, tad su didesniu radiatorius ir 3 simistoriais problemų kilti neturėtų.

Surinkau visą junginėjimo bloką. panaudojau korpusą nuo panašios paskirties įrenginio. Įrenginys montuojamas ant DIN bėgelio. Padariau valdomą priverstinį aušinimą bei temperatūros matavimą. Valdymą ir temperatūros matavimą atliks automatikos blokas, kuris dar konstruojamas.

Šiuo metu neturiu galimybės išbandyti sukonstruoto įrenginio su dildelėm galiom.

Lyginant su su elektromagnetiniu kontaktoriumi, pagaminta simistorinė relė turi tokius privalumus:

  • veikia be garso
  • į tinklą skleidžia daug mažiau triukšmų (jungiant per nulio kirtimą)

Ir tokius minusus:

  • didesnė kaina
  • neatsparus perkrovimams (pvz. užtrumpinus)
  • didesni nuostoliai (dėl įtampos kritimo)
Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *