50W RGB šviesos diodas (LED)

Kažkada įsigijau gan galinga RGB šviesos diodą (LED). Tikslas – panaudoti kaip šviesos efektą.

Pardavėjas deklaravo tokius šio LED parametrus:

  • Įtampa, V: R: 16-18, G/B: 18-20
  • Srovė, mA: 350
  • Bangos ilgis, nm: R: 630, G: 520, B: 470
  • Šviesos srautas, lm: R: 450, G: 950, B: 290
  • Švietimo kampas, laipsniai: 120

Nežinau ką reiškia deklaruojama 50W galia (gal maksimali trumpalaikė?), bet išmatuota bendra galia prie 350 mA srovės yra maždaug 21W. Žinoma, tik dalis šios galios virsta šviesa, o visa kita virsta į šilumą. Gali būti, kad kiniečiai klaidingai pateikė parametrus, nes kai kur srovė panašiam RGB LED nurodoma 600 mA esant panašioms įtampoms, kas leistų gauti 50W bendrą galią.

Kiekvienos spalvos sritį sudaro po 16 atskirų šviesos diodo kristalų. Kiekvienos spalvos sritis sudaryta jungiant po 8 kristalus nuosekliai ir tada dvi tokias grupes jungiant lygiagrečiai (8s2p).

Kadangi šviesos diodai yra srovės imtuvai, jiems būtina riboti srovę. Ilgai galvojau kokį srovės stabilizatorių pasirinkti, kuris galėtų greitai įsižiebti LED. Nusprendžiau, kad panaudosiu patį energetiškai neefektyviausią sprendimą su LM317.

RGB LED valdymui ir srovės stabilizavimui suprojektavau trijų kanalų PCB. Kiekvieną kanalą sudaro galvaniškai (optiškai) izoliuotas valdymas, raktinis tranzistorius ir srovės stabilizatorius. Plokštės valdymui panaudojau anksčiau gamintą sprendimą su FT245.

Atlikdamas eksperimentus su šviesos diodu, jį pritvirtinau prie procesoriaus aušintuvo. Srovės stabilizatorius taip pat pritvirtinau prie radiatoriaus, kiekvieną elektriškai izoliuodamas.

Spread the love

One thought on “50W RGB šviesos diodas (LED)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *