Tinklinė talpykla (NAS) QNAP TS-253A

Be tinklinės talpyklos (angl. NAS – network attached storage) jau nebegaliu įsivaizduoti savo gyvenimo. Teko naudoti dedikuotą QNAP TS-251 bei iš įvairių SBC (angl. Single board computer) padarytus NAS. Atėjo laikas pasistatyti galingesnį NAS.

Reikalingos NAS funkcijos:

  • failų serveris (Windows share – Samba)
  • failų sinchronizavimas
  • kamerų įrašinėjimas
  • kopijų darymas (backup)
  • media serveris (DLNA)

Įsigytas QNAP TS-253A NAS pakankamai galingas sprendimas (dvi vietos HDD, Quad core Celeron N3160 (1.6 –  2.08 GHz), 4GB DDR3L RAM, 3x USB3, 2x 1GbE (galima agreguoti), 2xHDMI). Kadangi ši talpykla turi HDMI, ją galima naudoti kaip namų medijos sistemą (tam net pridedamas valdymo pultelis). Korpusas metalinis, kas suteikia tvirtumo įspūdį ir kažkiek ekranuoja viską. Įdomi ir keista galimybė yra 2x 6.3mm mikrofono lizdai (net du!), kurie pagal aprašymą skirti karaoke. Čia tikriausiai tik kinai ar taivaniečiai taip gali sugalvoti, kurie dėl to pamišę 😀

Sistemą sukomplektavau su 10TB Toshiba Nearline (MG06ACA10TE) (pagrindinis HDD) + 4TB WD Red (papildomas HDD) kietaisiais diskais. Šį karta nusprendžiau nedaryti RAID1, o tiesiog periodiškai daryti kopijas į mažesnį HDD.

Ankstesnis apžvelgtas modelis QNAP TS-251 naudojamas pas tėvus ir jie juo labai patenkinti. Lyginant su dabar įsigytu modeliu QNAP TS-253A, esminiai skirtumai yra galingesnis ir efektyvesnis CPU, didesnis kiekis RAM bei metalinis korpusas. Gali būti, kad svarbių duomenų kopijos papildomai bus daromos tarp mano ir tėvų NAS. Šitaip duomenys bus paskirstyti tarp fizinių vietų, kas dar padidins duomenų saugumą. Žinoma, vien failų sinchronizavimo naudojimas duomenis sukuria visose darbo vietose + NAS.

Išbandžiau IP kamerų įrašymo apps QVR. Gamintojas teigia, kad šis modelis gali palaikyti iki 128 kamerų įrašymo kanalų. Mano atveju QVR licenzija leidžia prijungti iki 8 kamerų, ko man kolkas pilnai užtenka. Su turimomis Hikvision IP kameromis nekilo jokių problemų, jas net rado automatiškai. QVR konfigūravimo galimybės ir Windows klientas patiko. Nepatiko daug ilgesnis prisijungimo prie kamerų laikas, norint gyvai peržiūrėti kamerų vaizdą. QVR Android programėlė lyginant su Hikvision programėle taip pasirodė netokia patogi. Nemokama QVR versija riboja įrašų atkutimą iki paskutinių 14 dienų, kas yra tikrai mažai. Perėjau prie dedikuoto tinklinio vaizdo įrašymo įrenginio (angl. NVR) .

Spread the love

3 thoughts on “Tinklinė talpykla (NAS) QNAP TS-253A

  1. Labai geras sprendimas 🙂 Aš neseniai pasistačiau TS-451A, tai iš visokių raspberių smulkius servisus išsikėliau į dockerio konteinerius ant QNAP, tikras nerdgazmas 🙂 QVR su dviem kamerom veikia irgi labai gerai, likau baisiai apsižavėjęs, kad QVR klientinis softas ir Linuxui yra. Bet androidiniai QNAP appsai tai, blė, primena HTML v1.0 laikus :-/

    O šiaip jo, geras NAS’as yra labai gerai ir patogu. O su konteineriniu softu iš viso stebuklas.

    • Tavasis TS-451A turi šiek tiek silpnesnį procesorių, bet užtai turi 4 bay 🙂 Rinkdamasis tarp 2 bay, rinkausi tarp TS-251A, TS-251+ ir TS-253A. Kainos ir galimybių santykis buvo TS-253A naudai, tad jį ir pasirinkau.

      QVR dar vis patenkintas, sukasi su 4 kamerom puikiai.
      Edit: nebepatenkintas. Skaityti įrašą.

      QNAP Android appsai jau seniai pasirodė įtartini, tai iki šiol dar nei vieno nebandžiau. 🙂

      Container Station nelabai dar bandžiau (neskantat, kad QVR ten veikia), bet pasirodė naudingas dalykas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *